Comuna Poduri

Comuna Poduri apartine judetului Bacau si se invecineaza la nord cu Municipiul Moinesti , la sud cu orasul Darmanesti si comuna Berzunti , la vest cu orasul Comanesti iar la est cu comuna Beresti-Tazlau.Din monografia comunei reiese ca inca din 1803 PODURILE , apare pentru prima data ca sat de razesi , intr-un important document ,,Condica Liuzilor” , avand ca sate componente satul Prohozesti ce dateaza inca din 1419 , satul Bucsesti inca din 1456.
In toate documentele vechi(,,Condica Liuzilor “-1803 ,,Marele dictionar geografic al Romaniei”-1902) , apare denumirea de Podurile – suprafata de relief mai inalta sub forma de poduri.

Actualmente Comuna Poduri are in componenta sapte sate :

  • Poduri
  • Prohozești
  • Negreni
  • Valea Șoșii
  • Bucșești
  • Cornet
  • Cernu

Satul Poduri este unit cu satele Prohozesti , Bucsesti si Cernu prin drumul judetean 117 iar cu satele Valea-Sosii , Cornet si Negreni prin drumuri comunale.Drumul judetean 117 face legatura municipiului Moinesti cu Poduri – Bucsesti – Cernu – Buda-Berzunti-Livezi-Onesti.Acesta fiind considerat si drum stategico-militar.Impreuna cu Consiliul Judetean Bacau s-a modernizat tronsonul Bucsesti – Cernu prin asfaltare , realizarea santurilor betonate pe o distanta 3,5 km , iar in continuare pana la Buda – Berzunti (Manastirea ,,Sf.Sava”)drumul s-a balastat , profilat si s-au intarit malurile raului Cernu .
Suprafata comunei Poduri este de 7269,95 ha si o populatie de 8242 locuitori , se afla pe partea dreapta a Tazlaului Sarat , cuprinzand si o parte din versantul estic al culmei Berzunti.Forma de relief dominanta-interfluvii sculpturale , relativ plane , cu altitudini medii de 400 m. , interfluvii marginite de versanti intre 10 si 25 grade , afectati de procese geo-morfologice imense cu dominarea alunecarilor de teren.
O parte din teritoriul comunei ( in parte satul Rusaiesti si Prohozesti )se afla pe terasa de 20 m.( altitudine relative ) a Tazlaului Sarat .
Teritoriul comunei Poduri este drenat de paraiele mai importante:Gîzul , Fundaturii , Branesti , Sosa , Secatura , Saratului si Cernu.Vegetatia spontana este cea de paduri, iar in prezent , in parte este inlocuita cu culturi. Comuna Poduri este situata la 55 km de resedinta de judet Bacau. Cele mai importante orase din jurul comunei sunt :
-Comanesti-oras al minelor de carbune-la 13 km.
-Moinesti-oras al petrolistilor la 5 km.
-Targu Ocna-oras al minelor de sare-la 37 km.
-Onesti-oras al combinatelor – la 45 km
– La 45 km este asezat orasul Slanic Moldova cunoscut ca o ,,Perla Moldovei”.
Din punct de vedere geo-morfologic comuna este situata pe dealuri cu inaltimi variind intre 420 – 450 m inaltime :
-dealul Bisericii (spre Branesti )
-dealul Fundatura
-dealul Fagadau
-dealul Bucsesti
-dealul Grui
-dealul Paltinis(spre Valea-Sosii)
Clima care o caracterizeaza este temperata , cu ierni racoroase si veri calduroase.